Bilim adamları yıllardır uyumanın beynimiz için çok önemli olduğunu bildiriyorlar, ama Science Advances adlı sitede yayınlanan yeni çalışmaya göre ana işlevi yaşımıza bağlı değişebiliyor.
Uyku sırasında bile beynimiz meşgul bir şekilde kalıyor. Uyku sırasında harcadığımız zamanlar için başlıca hipotez, beynimizin kendini yenileyip, toksinlerden kurtulması ya da öğrenip gelişmesi şeklindedir. Bilim adamları daha fazla araştırma yapmak için toplam uyuma süresi, REM uyku süresi, ak maddenin hacmi ve beynin boyutu gibi hangi hipotezin baskın olup olmadığını belirlemek için 60 tan fazla çalışmadan elde edilen verileri kullandılar.
Bilim adamları uykunun amacındaki büyük bir değişikliğin 2.4 yaşında olduğunu buldular. Bu noktaya kadar bebeklerin ve küçük çocukların beyinleri kendini yeniden düzenleyebilmek için REM uyku evresini kullanıyor. Bundan sonra, non-REM uyku evresi daha baskın hala geliyor. Bilim adamları beynin uyku sırasında ana görevinin, kendini temizlemek ve tamir etmek olduğuna inanıyorlar.
Araştırmacılara göre yeni doğanlar bu sürenin yaklaşık yüzde 50’sini REM fazında uyuyor. 10 yaşına geldiklerinde ise uykularının 4’te 1’i sadece REM fazında oluyor ve bu yaşla birlikte azalıyor. 50 yaşından büyükler uykularının sadece yüzde 15’ini REM’de harcıyorlar.
Bilim adamları, hem insan hem de hayvan çalışmalarından bilgi topladılar ve bizimle diğer memeliler arasında çok fazla ilginç benzerlikler bulsalar da, Bilim adamları, uyku sırasında evrimsel baskıyı bu beyin aktivitesinde daha iyi anlamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarına inanıyorlar.
Son araştırmalar, kronik uyku eksikliğinin bilişsel bozukluklar, demans, diyabet ve obezitede önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
Kaynak:https://www.iflscience.com/brain/why-do-humans-need-sleep-it-depends-on-our-age/